Zdravé stravovanie

Viete aké látky ovplyvňujú vstrebávanie vitamínov? Niektoré ich podporujú a iné naopak obmedzujú. Po skonzumovaní podporných látok minerály a vitamíny smerujú do krvného obehu, aby mohli v tele účinne pôsobiť.
V reklamách nám farmaceutické spoločnosti odporúčajú rôzne multivitamínové tabletky už od skorého detského veku. Ale ako sa hovorí všetkého veľmi škodí, a tak je to aj s vitamínmi či minerálmi. Preto stále zdôrazňujem, že treba zmeniť životný štýl a doterajšie stravovacie a mentálne návyky.

Zdravé stravovanie

Z televízie sa na nás doslova valia reklamy, ktoré nás lákajú na nie príliš zdravé stravovanie. Nasledujú reklamy, ktoré ponúkajú rôzne vitamíny a prípravky na odstránenie problémov, ktoré priniesli tie predošlé reklamy. Ďalší začarovaný kolotoč. Rovnovážny stav však dosiahneme len vyváženým príjmom potravy. Uvediem príklad:

Vitamín A
Imunitu podporuje kombinácia vitamínu A s vitamínom C a E. Avšak kombinácia vitamínu A s vysokým množstvom alkoholu, železom, meďou a mangánom zvyšuje riziko ochorenia.

Vitamín D
Kombinácia vitamínu D s olejom je pre telo prospešná. Avšak znova, kombinácia vitamínu D so železom, mangánom, meďou zvyšuje riziko ochorenia.

Vápnik
Na viazanie vápnika je prospešné kombinovať ho s vitamínom D, laktózou či meďou. Naopak kombinácia vápnika s kyselinou šťaveľovou (oxalát), fosfor, či fytáty, ktoré sa vyskytujú napríklad v chlebe, droždí, pivných kvasniciach, cereáliách, pečive je pre naše telo nevhodná. Bráni totiž absorpciu vápnika.

Vitamín C
Konzumácia vitamínu C so zeleninou s obsahom železa zvyšuje vstrebateľnosť železa.

Zinok
Zinok je dôležitý pre zdravú pleť, vlasy, nechty, pomáha pri problémoch so zväčšenou prostatou alebo pri hojení rán. Vstrebateľnejšie je pri podávaní s bielkovinami. Zinok sa v prírodnej forme nachádza napríklad v ustriciach, sardinkách, hovädzom mäse, obilných klíčkoch, tekvicových semienkach. Ak napríklad konzumujeme celozrnné pečivo, ktoré obsahuje fytáty – druh vlákniny s mäsom či sardinkami – zinok sa naviaže na vlákninu a následne je z tela vylúčený bez toho, aby sa zužitkoval.

Moje zdravé stravovanie je založené práve na tomto princípe kombinácie potravy tak, aby boli jednotlivé zložky čo najviac telu prospešné.

ZDRAVÁ STRAVA

Často sa ma pýtate na pitie čaju. Ja osobne ho veľmi nerada, moje telo si ho nežiada. Čaje síce obsahujú antioxidanty, ale tanín v čaji viaže železo a tak znemožňuje jeho využitie. Preto ak čaj, tak medzi jedlom. Nikdy nie súčasne s jedlom. A najmä, často vidím, že ľudia si v šálke nechávajú vylúhované vrecko čaju. Čierne a zelené čaje by mali lúhovať maximálne 3 - 4 minúty. Každý čaj lúhujte tak dlho ako je napísané na krabičke, nikdy nie dlhšie.
Ďalším častým otáznikom je káva. Jej veľké množstvo znižuje hladinu vitamínu B1, ktorý zlepšuje pamäť, podporuje zdravé nervy, a čo je dôležité, znižuje chuť na sladké.
Šťavelan - oxaláty (rebarbora, špenát) sa viažu na vápnik a vytvárajú obličkové kamene. Pokiaľ sú ale tepelne upravené účinok oxalátov sa znižuje na minimum. Preto v mojich receptoch nenájdete žiadne smoothies so surovým špenátom. Špenát používam v štrúdli či s cestovinami iba tepelne upravený. Takže pokiaľ sa chcete vyhnúť tvorbe obličkových kameňov, vyhnite sa nesprávne upraveným potravinám a nevhodným kombináciám.
Zdravé stravovanie znižuje aj cholesterol. Bolo preukázané, že niektoré lieky, ktorými sa liečia civilizačné choroby znižujú vstrebateľnosť vitamínov D, E a K. Kvalita krvi záleží na kvalite stravy. Pokiaľ nevieme vstrebať niektoré vitamíny a minerály, kvalita krvi klesá. A tak sa následne vytvárajú ďalšie choroby. Aj tie súvisiace so zrážanlivosťou krvi. Takže milí moji, nespoliehajme sa prosím na lieky. Sústreďme sa na zdravú stravu, zdravý rozum a PREVENCIU.

Na záver vám ponúkam dve kvízové ​​otázky:
VITAMÍN A
a) konzumujete menej ako jednu porciu olejnatej ryby, žltú či zelenú listovú zeleninu alebo pečeň denne?
b) konzumujete menej ako jednu porciu mliečnych produktov denne?
Pokiaľ ste odpovedali ÁNO na jednu otázku, môžete mať nedostatok vitamínu A. Ak ste odpovedali áno na obe otázky, riziko sa zväčšuje.
Riešenie: jedzte viac mliečnych výrobkov, tmavú zeleninu či mrkvu (betakarotén). Tieto potraviny vedia telo spracovať a vyrobiť si z nich vitamín A.
VITAMÍN B
a) máte menej ako jednu porciu sacharidových jedál denne?
b) konzumujete menej ako jednu porciu mäsa alebo vajec denne?
c) často konzumujete jedlo z rýchleho občerstvenia?
Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku ÁNO, môžete mať nedostatok vitamínu B. Riziko deficitu sa zvyšuje odpoveďami áno na všetky otázky.

Uľahčite si cestu k zdraviu a využite našu ponuku podľa pani Antonie Mačingovej 28 denný harmonizačný jedálniček. 

Zdroj: Amanda Ursellová - Vitamíny a minerály